1200 JAV dolerių tėvų investicija į sūnaus hobį atsipirko su kaupu


Šiuo metu vos 20-metį perkopęs amerikietis Robert Nay turi kuo pasigirti – jis yra davęs interviu populiariausiems JAV žiniasklaidos kanalams, jam priklauso žaidimų kompanija ir jis yra sukūręs žaidimą, vienu metu populiarumu nurungusį net „Angry Birds“.
 
Visas prasidėjo nuo to, kad tuo metu 14-metis berniukas su draugais kalbėjosi apie tai, kaip šaunu būtų sukurti kokią nors programėlę iPhone‘ui. Prisiminęs, kokie žaidimai patinka jam pačiam ir ką mėgsta draugai, Robertas sugalvojo „Buble Ball“.
2010 metų gruodį žaidimas „Buble Ball“ atsirado Apple programėlių parduotuvėje „App Store“ ir sulaukė neįtikėtinos sėkmės. Per dvi savaites jis buvo parsisiųstas du milijonus kartų, o sausį aplenkė „Angry Birds“ ir tapo populiariausiu nemokamu Apple žaidimu. Vartotojai dar labiau nustebo, kai sužinojo, kad paprastą, tačiau labai įtraukiantį žaidimą, kurio tikslas – per kliūtis nuridenti kamuoliuką iki tikslo, sukūrė 14-metis moksleivis iš Jutos valstijos (JAV).
 
Vėliau paaiškėjo, kad iki tol aštuntokas neturėjo nei verslo, nei programavimo patirties. Sumanęs žaidimo idėją jis tiesiog nuėjo į vietinę biblioteką, skaitė ten knygas ir mokėsi, o savo tikslą įgyvendino per mėnesį parašęs 4 tūkst. kodo eilučių.
Prie berniuko svajonės prisidėjo ir tėvai – tuo metu sūnaus hobiui jie skyrė 1200 JAV dolerių ir nupirko naują kompiuterį bei reikalingų programų licencijas.
 
Sulaukęs fortūnos Robertas nesustojo – tobulino žaidimą, atjaunino dizainą, sukūrė naujų lygių, pritaikė ne tik iPhone‘ui, bet ir iPad‘ui. Tiesa, kitos versijos buvo mokamos, tad moksleivis galėjo pradėti krautis kapitalą. Būdamas 16-os jis prisidėjo prie socialinio projekto ir kūrė „Buble Ball“ versiją, skirtą lavinti žinias apie gravitacijos dėsnius. Vėliau jis įkūrė ir savo žaidimų kompaniją „Nay Games“, o savo pirmąjį paprastutį „Buble Ball“ ištobulino iki 24 lygių.
 
Roberto mama Keri Nay sakė, kad jis nuo vaikystės domėjosi kompiuteriais, tačiau tėvai manė, kad tai jam tiesiog pramoga ir nesitikėjo, kad berniuko hobis ir popamokinė veikla taip anksti gali virsti rimtu užsiėmimu ir verslu. „Nuostabu, kad mėgstama veikla atnešė jam tiek galimybių!” – džiaugėsi K.Nay.
 
Ko galime pasimokyti iš Roberto? Užsispyrimo ir gebėjimo atrasti bei išnaudoti galimybes. Turėdamas tikslą sukurti žaidimą, tačiau nemokėdamas programuoti, jis nesustojo, o apsidairė aplink ir rado išeitį – biblioteką bei ten nugulusią mokomąją medžiagą. Pat Robertas įsitikinęs, kad žmogus gali padaryti neįtikėtinų dalykų, jeigu tik pabandys. Tik ragina nepamiršti, kad dirbant turi būti ir smagu.
 
Specialistai sako, kad tuo lengviau mokytis naujų dalykų, kuo esi jaunesnis. Pasitelkus specialius žaidimus ir veiklas, tam tikras verslo, rinkodaros ar finansų koncepcijas galima pateikti taip, kad jas suprastų netgi 8-mečiai. Jie taip pat pataria leisti vaikams išbandyti kuo įvairesnių veiklų ir stebėti, kurios jiems labiau patinka. Nuo ankstyvo amžiaus atradę širdžiai mielą užsiėmimą, jie galės jį tobulinti ir galbūt vieną dieną paversti darbu. Ypatingą dėmesį patariama atkreipti į tai, ką vaikas veikia per atostogos. Tuomet marias laisvo laiko galima skirti gilinimuisi į patinkančią veiklą – dalyvauti stovyklose, kursuose, būreliuose, vasaros mokyklose ir pan.
 
Nori būti antruoju Robertu? Prisijunk prie mūsų ir išmok kurti žaidimus!